Fotgängarna tar snart över större delen av shoppinggatan Mesa y Lopez i Las Palmas

Så här kommer det att ut i Mesa y Lopez-allén i Las Palmas när den nya superbusslinjen tas i bruk år 2021. I mars kommer ombyggnaden av allén att start. Infällda bilden visar hur det ser ut i januari 2018. IIl: Ayuntamiento de Las Palmas / Foto: Hugo Ryvik

Av Hugo Ryvik <[email protected]>
 I mars kommer byggnationen av stadens nya superbusslinje Metroguagua att starta i Mesa y Lopez meddelar kommunstyrelsen.

Planen är att endast metroguaguabussarna ska tillåtas använda gatan, undantaget fast bosatta på gatan och akutfordon i sina egna trafikbanor.

Bygger superbusslinje

Metroguagua är ett nyttbuss koncept med egna banor och bussar som kommer att avgå var femte minut och ta 200 passagerare per avgång. Linjen kommer att korsa hela staden från norr till söder.

Byggandet av busslinjen är redan igång i Paseo de Blas Cabrera Felipe och Pío XII gatorna, som ska vara klara till sommaren och Galicia gatan, där den precis börjat och kommer att slutföras i slutet av april.

Metroguagua börjar tas i trafik 2021.

Mesa y Lopez blir den fjärde delen av busslinjen som byggs.

Medan busslinjen byggs i staden, fortsätter de gula stadsbussarna att köra på gatan, men taxibilar och andra fordon kommer inte att tillåtas. Taxibilarna kommer att ha sitt eget stopp nära gatan.

Breda och rullstolsvänliga promenadzoner

Planerna är att behålla de stora cypress träden på gatan. Fotgängarzonerna bör bli mellan 3,5 och 8 meter breda, och marknivån ska jämnas så att det blir lättare att komma upp med en rullstol.
Cyklister får sin egen cykelväg. Nya gatumöbler kommer att vara på plats.

Fotgängare kommer att ta över mer av staden

Fotgängare kommer ha tillgång till både Mesa y Lopez och Galicia gatan-framtiden, helt i linje med huvudplanerna för ombyggnad av stadens öppna affärsområden. I sådana områden kan butikerna bland annat ha förlängda öppettider.

Sedan 1998 har butiker och företag på Mesa y Lopez efterlyst en stor ombyggnad till mera av en gågata, i stil med Triana kvarteren, för att affärerna ska överleva på lång sikt. Nu får de det som de vill ha.

Mera anpassat för fotgängare

Nästa fas efter Mesa y Lopez är att göra hälften av Plaza de España till en gågata och hela den del som går från Mesa och Lopez till Alcaravaneras och Las Canteras, två av stadens kustområden.

Det är en 410 meter lång sträcka av Mesa y Lopez som blir fotgängarzon. Det finns också flera fotgängarkorridorer som endast kommer att anslutas till Stadium Insular genom Mas de Gaminde gatan och Las Canteras genom Ruiz de Alda och Kant gatorna.

Det finns också planer på att eliminera biltrafik i delar av Barcelona-gatan och den delen av Diderot-gatan som ligger närmast Plaza de España, även känd som Plaza de Victoria.

Las Palmas håller på att förnyas

Las Palmas stad  befinner sig för närvarande i en stor omvandlingsprocess, med bland annat:

..

 • Den nya busslinjen som är i färd med att byggas
 • Nya cykelvägar.
 • Nytt, bättre och utökat system för utlåning av stadscyklar
 • Fler och fler fotgängarvänliga områden.
 • Nytt jätteakvarium som öppnade 8:e januari.
 • Flera nya utsiktsplatser.
 • Ombyggnad och förbättringar på Canteras-stranden (en gångbro vid Cicer-delen av stranden har just öppnats efter rekonstruktionen).
 • Rökförbud på Canteras-stranden från oktober.
 • Rivning av fallfärdiga byggnader i Canteras-zonen.
 • Två av stadens inomhusmarknader har uppgraderats och förbättrats de senaste åren
 • I hamnområdet El Muelle byggs nya terrasser i trä, badområden och avkopplingsområden.
 • Santa Catalina Park har nyligen renoverats och moderniserats.

Mesa y Lopez i framtiden

Fotgjengerne skal snart overta mesteparten av handlegaten Mesa y Lopez i Las PalmasSå här kommer det att ut i Mesa y Lopez-allén i Las Palmas när den nya superbusslinjen tas i bruk år 2021.  IIl: Ayuntamiento de Las Palmas

 

Läs också

Nya 35 miljoner euro har avsatts för snabb busstrafik i Las Palmas

Byggnation av ny snabb-busslinje i Las Palmas startar på måndag

Ny snabb busslinje mellan gamla stan och Canteras i Las Palmas

Las Palmas får nästan 50 kilometer med nya cykelstigar 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: