Nu blir det snöstorm på Gran Canaria

Om det kommer lika mycket snö som i februari 2016 på Gran Canaria, kan det hända att du träffar på plogbilar på Gran Canarias bergsvägar, som i den här bilden från Vega de San Mateo. Foto: Räddningstjänsten Gran Canaria

Gult varsel för snöstorm i högfjället på Gran Canaria, Teneriffa och La Palma är utfärdat av det statliga spanska väderinstitutet Aemet för måndag 29 januari.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>
 Det ligger också en gul stormvarning för Gran Canaria, Teneriffa, La Palma och Fuerteventura och Lanzarote för måndag.

Snötäcke på marken

Det kan upp bli upp till tre centimeter snö på morgonen, enligt Aemet, som förväntar sig snöfall på höjder över 1700 meter. Det finns också en viss fara för hagelstorm.

I helgen har temperaturen sjunkit i bergstaden Vega de San Mateo på Gran Canaria, och nu kommer temperaturerna att falla ännu mer.

Se bildserie av plogbilar, isbelagda vägar och snö på Kanarieöarna

Det är inte ovanligt att snö på Kanarieöarna faller på vintern, men mindre ofta på Gran Canaria än på Teneriffa och La Palma, som har högre berg.

Gran Canarias högsta berg kallas även Pico de Nieves (snötoppen),  och i Pozo de Nieves fanns det ett lager i gamla tider där isbitar lagrades för matkylning.

Sola vid kusten och pulka i bergen

Likväl är det för många turister ganska speciellt att kunna sola och bada i härliga temperaturer vid sydkusten och sedan köra en timme upp i bergen för att rulla runt i snön.

Se snöfilmer från Gran Canaria på Canarias 7

Många kanarier tycker också att det är roligt med snö på Gran Canaria och brukar flockas i bergen i sån utsträckning att trafikstoppning uppstår och polisen rycker ut för att dirigera trafik och blockera vägar.

Spår nederbörd i över en vecka

Under de senaste dagarna har det blåst på många ställen på Kanarieöarna. Fram till igår, lördag, låg det en gul varning för starka vindar och höga vågor i övärlden.

Igår var det en klar temperaturnedgång, och Aemet rapporterar ytterligare temperaturfall på måndagen.

Väderprognosen visar att det blir regn varje dag i över en vecka framöver. Nederbörden verkar vara spridd och lokaliserad till vissa ställen, mer ihållande i de höga bergen, centrala områdena och i norr.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: