Stänger bergsvägar på Kanarieöarna i väntan på snö och hagel

Så kallt kan det bli: Det här är de minimitemperaturerna som Aemet på Kanarieöarna rapporterade om under måndagen.

En strålande morgon på flera platser på Gran Canaria gick snart över i moln och nederbörd. DANA är på väg: Snö och hagel rapporteras i bergsområdena, och örådet på Gran Canaria har aktiverat beredskapsplanen för måndag den 29 januari och stänger bergsvägarna.

 

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Minus 6 grader mättes högt uppe i Teidebergen i Izana under måndagen, rapporterar det nationella väderinstitutet Aemet på Twitter. Det var snö där på morgonen.

Det är en av de lägsta temperaturerna som någonsin uppmätts i väderobservatören på Izanas över 100 år långa historia.

På Gran Canaria har det också varit på minus sidan: Minus 0,3 grader i bergstaden Vega de San Mateo strax efter midnatt. Vid Maspalomas kust var det uppmätt plus 19,7 grader klockan 10.

Gul prognos för snö idag och imorgon

Det ligger en gul varning för snö och hagel och i bergsområdena på Gran Canaria, Teneriffa och La Palma idag från Aemet väderinstitut, och det kan också bli starka vindar.
Gul varning för storm, men inte snö, gäller även för Lanzarote och Fuerteventura.

Idag har Aemet också varningen ändrats från grönt till gult tisdag den 30 januari för snö och storm i bergen och storm på Lanzarote och Fuerteventura.

Utomhusaktiviteter avbryts

Örådet rekommenderar att man avbryter utomhusaktiviteter på skolcentret idag och meddelar att GC-130-vägen är stängd vid korsningen mellan GC-130, GC-600 och GC-150 i Los Marteles på grund av väderförhållandena. GC-134 och 135 är också stängda.

Flera vägar kan komma att stängas hela dagen.

Det rekommenderas också att inte parkera i botten av ravinerna och torkade floddalar eftersom stora mängder översvämningsvatten kan uppstå.

På Teneriffa är TF-24, TF-21 och TF-38 vägar stängda, meddelar örådet.

Regional beredskap aktiverad

Regeringen på Kanarieöarna har skickat ut en OBS-rapport och aktiverat beredskap.

Det är Gran Canaria, Teneriffa och La Palma, som har de högsta bergen, som kan få snö och hagel. På andra håll kan det bli mycket regn.

Väder-riskerna kan vara höga enligt Miguel Angel Rodriguez, som ansvarar för beredskap i ösrådet på Gran Canaria.

Isdrottningen DANA

Det väderfenomen som är på väg in beskrivs beskrivs som ett lågt tryck isolerat i högre områden och är känt genom akronymen DANA.

Detta sker ibland på Kanarieöarna och fastlandet, och är ett slags stormfront som rör sig över land och vatten.

Väderfenomenen är dock extremt oregelbundna – DANA kan drabba Kanarieöarna hårt. Den kan också stoppa i Atlanten innan den når övärlden,,  eller flytta sig bort från Kanarieöarna, och det sker med mycket kort varning för meteorologerna.

Sydost på Spaniens fastland har DANA givit snö den här gången, och nu kan Kanarieöarna få det.

Örådet på Gran Canaria ber boende att respektera vägspärrarna och påminna sig om att det kan ge böter på upp till 3000 euro för de som tar sig förbi avspärrningarna.

Allmänna rekreationsområden och campingområden är också stängda idag och det rekommenderas att avbryta sportaktiviteter i bergsområden.

Väderprognoserna indikerar att det kyliga vädret och nederbörden kommer att fortsätta i över en vecka framöver.

Läs också

Nu spås snöstorm på Gran Canaria


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: