Regnvatten översvämmade läkarmottagning och tillfartsväg vid flygplatsen på Gran Canaria

Översvämningsvatten i Ojos de Garca på Gran Canaria flygplats fredag ​​kväll. Foto: Cabildo de Gran Canaria

Översvämningar, skador på vägar och skyddsmurar, ras och strömavbrott var några av effekterna av regnvädret på Kanarieöarna igår. Idag skiner solen, men på söndagen kommer det en ny och värre ovädersfront.

SE VIDEOFILMER FRÅN ÖVERSVÄMNINGARNA:

Översvämningsvatten i Puerto de Mogan.

Regn i Arguineguin.

Regn i Telde.

Regn och översvämningsvatten vid Gran Canarias flygplats.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

I grannkommunerna Agüimes och Ingenio på Gran Canaria kom det över 50 millimeter nederbörd, enligt Aemet väderinstitut.

Problem i Ingenio

En bilväg, GC-100, blev oframkomlig i Ingenio strax utanför Guayadeque-dalen efter att en vägskyddsmur förstördes och vatten, stenar och grus flöt ut på vägen.

En läkarmottagning fick nästan alla rum översvämmade med vatten i Ingenio. Det var också ett kort strömavbrott i kommunen. Flera hem i Agüimes översvämdes också, och en stödvägg kollapsade på väg GC-104 i Cruce Arinaga.

Santa Lucia de Tirajana och Telde kommun fick också stora mängder nederbörd igår. Dessa fyra kommuner ligger på sydöstra och östra sidan av Gran Canaria.

30 millimeter vid flygplatsen

På flygplatsen, som ligger på gränsen mellan Telde och Ingenio, kom det 30 millimeter igår. En av tillfartsvägarna från norr, som går under motorvägen, översvämmade med vatten och måste stängas.

Flodvatten i stora mängder flödade ut på gatorna och stränderna i Ojos de Garza (Telde), El Burrero (Ingenio) och Pozo Izquierdo (Santa Lucía de Tirajana).

Folksom parkerat bilarna i undergångar där vatten strömmar genom rekommenderades att inte försöka flytta bilarna eftersom det var riskabelt.

Inga personskador

Vissa materiella skador rapporteras, men inga skador på grund av vädret. Regnet kom i stötar, på vissa ställen med flera timmars uppehåll.

Mest regn kom på morgonen, midnatt och tidig kväll på Gran Canaria.

Alla offentliga parker, fritidsområden och utomhusanläggningar hölls stängda på fredag. Planerade karnevalsaktiviteter i Arguineguin avbröts.

Upp till 100 millimeter regn på söndag

I morgon, söndag kan det bli ännu värre grisväder än på fredagen.

Väderinstitutet Aemet har utfärdat orange extrem vädervarning för stora mängder regn, upp till 100 millimeter per tolv timmar och 25 millimeter per timme.

Det ligger också orange varning för starka vindar från syd och sydväst med upp till full storm i kasten och gul varning för höga vågor. Måndag är det gula varning för både vind och vågor.

För tisdagen den 26 februari rapporteras att en tredje ovädersfront  kommer in mot Kanarieöarna från söder.

 

 


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: