Meteorolog hävdar att Kanarieöarnas klimat kommer att försämras

Klimatet på Kanarieöarna förändras sakta men säkert. Foto: Hugo Ryvik

Allt tyder på att Kanarieöarna kommer att få ett mindre privilegierat klimat än i dag i en inte så avlägsen framtid, säger Vicky Palma, chefsmeteorolog för den kanariska TV-stationen RTVC, Radio Television Canaria, enligt tidningen La Opinión.

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Palma hänvisar till att det finns vetenskapliga bevis på att klimatförändringen redan påverkar Kanarieöarna:
Medeltemperaturerna har stigit, havsnivån har stigit, antalet tropiska nätter har ökat och tropiska arter som inte har sett härs här tidigare har bosatt sig på Kanarieöarna.

Hon påpekar att av de tio längsta heta vågorna som någonsin har registrerats på Kanarieöarna så har sex inträffat efter 2000.

Det har knappast gått något år utan utan värmeböljor, och det har också varit värmeböljor på vintern, såsom i början av mars 2017.

Det beräknas också att klimatförändringarna kommer att leda till mindre regn på Kanarieöarna – men när det kommer att regna blir  det intensivt när det regnar, påpekar hon.

”Kanarieöarna är inte förberedda för en förändring i klimatet”

En tidigare befälhavare för Kanarieöarnas observatorium för klimatförändringar, Ezequiel Navío, gick på tisdagen ut i pressen och kritiserade kanariska myndigheter för att inte göra något för att förbereda sig för klimatförändringarna.

Han har enligt uppgift sänt en slutrapport om sin tid i klimatobservatoriet till vice klimatminster Blanca Pérez. Där påpekar han att han knappt kunde utföra något av vad som planerades under sina 27 månader och väntade på att observatoriet skulle upprättas och bara var i funktion i sex månader , skrev tidningen Canary 7.

Navio var den som föreslog att klimatobservatoriet skulle inrättas och var dess chef från april till september 2017.

Han hävdar att Kanarieöarna är helt oförberedda för klimatförändringar.

Ny lag om klimatförändring på gång

Teresa Ribera, Spaniens minister för ekologisk omställning, sade till  tidningen El País i veckan att en lag om klimatförändringar kommer att presenteras för kongressen under året.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: