Familjen Wallenberg får kontrollen över stort vattenförsörjningsföretag på Gran Canaria

Foto: Pixabay.com

 

Av Hugo Ryvik <[email protected]>

Las Palmas kommun äger för närvarande majoriteten av 34 procent, enligt tidningen Canarias Ahora. Det franska företaget Saur och Spanish Valoriza äger 33 procent vardera.

Det är nu meddelat att den svenska fondens ETQ Fondförvaltning tar över Valorisas aktieinnehav. ETQ kontrollerar indirekt 100 procent av aktierna i Saur, vilket innehar 66 procent av aktierna.

Tillkännagav inte försäljningen

Denna aktieförsäljning var inte känd i förväg av Las Palmas kommun, skriver Canarias Ahora. Kommunen har nu begärt en rapport för att analysera ärendet och besluta om vad man ska göra.

Som offentlig aktieägare i bolaget har kommunen rätt till avslag på första gången för total eller delvis överlåtelse av privata aktier, enligt tidningen. Om de gör det, kan de hålla kontroll över Emalsa.

Aktieköpet offentliggjordes den 21 september och tidsfristen för invändningar är enligt uppgift offentliggjort den 26 oktober enligt Reuters. De franska myndigheterna ska också godkänna försäljningen, och aktierna kommer därför att överföras tidigast i november.

Levererar vatten till över 400 000 invånare

Emalsa levererar dagligen 86 000 kubikmeter kranvatten till över 400 000 invånare och år 2017 hade företaget en omsättning på 57 miljoner euro, enligt information på bolagets webbplatser.

Företaget hanterar leveranser från 50 vattenreservoarer och från avsaltningsanläggningar via 1800 kilometer ledningar.

85 procent av vattenförsörjningen kommer från avsaltningsanläggningar för havsvatten.

Emalsa blev delvis privatiserat 1994.

Läs också

Studie visar att Las Palmas har utmärkt kranvatten


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: