Ringa 112 – Så här mycket kostar det att bli räddad

Foto: Nödcentralen på Gran Canaria

Foto: Nödcentralen på Gran Canaria

Gran Canarias vackra natur är lockande, och vädret bjuder till fina bergsvandringar i bara kortbyxorna. Det är ju så varmt och skönt… Eller? Tänk om, tänk till! Om du tvingas ringa 112 och det visar sig att du skadat dig eller hamnat i nöd pga att du inte tog med tillräckligt med kläder eller har för dåliga skor – då kan det bli dyrt!

Myndigheterna på Kanarieöarna ser vandring och bilåkning i bergen som en riskabel aktivitet, och normalt behöver man inte betala för att bli räddad eller bärgad på öarna. Det finns dock en ”oaktsamhets-klausul” som man bör vara medveten om. Detta rapporterar Hugo Ryvik på norska Canariajournalen.no.

Enligt försäkringsbolaget Canarisk så kan den som varit ”oaktsam” få betala hela räddningsinsatsen ur egen ficka. Till exempel om du inte har haft ordentliga skor på dig i karg terräng och skadar fötterna eller bryter benen, då kan det bli dyrt att ringa efter räddningsmanskapet.

Att ta med extra kläder och någon form av regnskydd är alltid viktigt då väderomslag kan komma snabbt. Att negligera att ta med rätt kläder och behöva bli räddad pga hypothermia, kan rubriceras som ”oaktsamhet”.

Likaså om man vandrar i områden där det av säkerhetsrisk är förbjudet att vandra, eller tar ”onödiga risker”.

Här nedan är några av priserna för de tjänster man kan tvingas betala om man skadar sig pga ”oaktsamhet”:

– 36 Euro i timmen per räddningspersonal som deltar i insatsen.

gran canaria vandring aqueduct

Foto: Björn Ulfsson/ Kanarieliv!

– 40 Euro i timmen för varje markfordon som används.

– 300 Euro i timmen för avancerade räddningsfordon.

– 300 Euro timmen för räddningsbåtar

– 2000 Euro per timme i luften för helikopter. (ön är inte stor så hittar de dig snabbt så lär det inte dröja mer ön en kvart från start till landning, men blir det ett eftersök från luften så kan det bli mycket dyrt,)

 

 

En max-summa har dock satts till 6000 Euro för en räddningsinsats av ett mindre sällskap.

 

Här är max-summorna:

 

– Räddning av 1 – 4 personer: Max 6000 Euro

– 5 till 8 personer: 8000 Euro

– 9 till 16 personer: 10 000 Euro

– Fler än 16 personer: 12 000 Euro

 

Utgångspunkten är alltid att det är personen som blivit räddad – och ansetts oaktsam – som måste betala kostnaderna. Men bergsguider och andra ledare kan också ibland hållas ansvariga.

 

Farliga” aktiviteter

Om du deltar i aktiviteter som klassificeras som ”farliga”, så är det alltid antingen du själv, arrangören eller guiden som får räkningen. Kolla det finstilta och fråga alltid särkilt om ansvarsfrågan / särskilda försäkringar, när du deltar i farliga aktiviteter som:

– Rafting

– Fyrhjulig motorcykel

– Motocross

– Mountainbiking i berg

– Ridning

– Grottutforskning

– Bergskättring

– Kite buggying (Segelsurfing på hjul)

 

PS: Återigen: Var inte rädd för att vandra i bergen, har man bara ordentliga skor och kläder, samt följer stigarna längs tillåtna leder, så kostar det ingenting om man skulle råka bli skadad!

 

Karatbars Gold Coins_Fotor- narrow

Lämna något beständigt på sparkontot åt nära och kära …

Månadsspara i Guld